Sunday, September 16, 2012

Dewasa.

Bismillah.

Assalamualaikum.

Kebelakangan ini saya tersedar, bahawasanya kedewasaan itu bukan sudah menghampir, tetapi ia sedang mendakap diri. Ya, saya kini sudah dewasa. Bagi saya, bukanlah umur itu yang menjadi kegerunan, tetapi kedewasaan itu yang mengundang debaran. Ingin jadi dewasa bukan mudah. Ia menuntut kematangan, sama ada dari segi pemikiran, tindakan mahupun percakapan. Hendak atau tidak, setiap orang akan melaluinya jika diizinkan ALLAH.

Semakin hari semakin banyak perkara baru menyinggah dalam hidup. Sedikit sedikit ia membina kematangan. Mewujudkan satu rasa yang sukar ditafsirkan. Takut dan bimbang. Takut kerana sedar akan tanggungjawab yang banyak masih belum tertunai. Bimbang akan cabaran ujian yang menanti di hadapan. Namun, bersangka baik dengan ALLAH itu merupakan sebaik-baik tindakan.

Hidup sudah tidak sama seperti dahulu lagi, tetapi bukanlah untuk disedihkan. Hidup saya yang dahulu, jika diingat-ingat kembali, terlalu banyak lompong masa yang tidak terisi, begitu banyak kewajipan yang dilihat dengan sebelah mata sahaja, dilaksanakan sambil lewa.

Ada sisi dan perkara yang perlu diubah untuk menjadi seorang insan yang lebih baik.

Semoga saya berjaya mengharung kedewasaan, bersama kematangan.

 InshaALLAH.

 Mohon didoakan.


No comments:

Post a Comment