Wednesday, February 5, 2014

Resepi mudah buat orang yang rasa masak tu leceh dan payah

Resepi 1- Kari ayam.

Ambil sebiji dua bawang besar, 3 butir bawang putih, sedikit halia (dalam 2 inci), potong ikut suka hati dan campak dalam blender. Masukkan air sikit, lepastu blend sampai semua hancur.

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, lepastu masukkan semua yang dah diblend tadi.

Dah tumis agak-agak dah orait tu, masukkan serbuk kari sepeket.gaul-gaul. Masukkan ayam pulak. (dalam 1/2 ayam )

Lepas tu, biar sekejap ayam tu. biar dia menjadi masak dengan kawan-kawan dia dalam kuali tu.

Then tambah air sikit, after that masukkan santan dalam secawan. kalau nak guna susu cair pun boleh.

Timbuk-timbuk (kacau-kacau) pastikan santan tu tak berketul. Tambah garam secukupnya.

Masukkan kentang dengan segera kalau ada. Karang tak empuk pulak kentang tuh.

Lepas tu kalau nak bagi colourful sikit masukkan jelah cili merah (cili besar) yang telah dihiris.

Kalau nak pedas masukkan jelah cili padi.

Biar je dia dalam kuali tu agak-agak dah masak angkatlah.



Resepi 2-Ayam Halia

Ambil satu labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, halia dalam 3 inci, sedikit cili padi ( ikut lah, kalau taknak pedas sangat letak je dalam 2,3 biji. kalau nak lebih silakaan.). Lepastu potong semua secara sewajarnya.

Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Lepastu masukkan je bahan-bahan di atas. Tumiskan mereka sampai kekuningan/layu. Agak-agak lah api jangan kuat sangat, dan jangan tumis lama sangat nanti hangit.

Lepas tu masukkan ayam (1/2 ekor), 3 sudu sos tiram. kalau nak bubuh lada hitam pun boleh, ambil sesudu kecil lepastu tumbuk guna lesung batu (Kalau tak cekap pastikan dah prepare awal2 tumbuk bagai, karang mula kalut), dan kacau rata. Kalau taknak bubuh lada hitam tu pun takpa.

Dah kacau-kacau bagi sebati semua bahan dalam kuali tu, masukkan pula air secukupnya (jangan banyak sangat-tidak sampai begitu berkuah). Biarkan depa dalam kuali tu sekejap. Kita nak tunggu ayam tu lembut.

Ambil sesudu kecil tepung jagung, bancuh dalam air sikit (dalam 1/2 cawan).

Lepastu bila ayam dalam kuali tu dah orait dah lembutnya, kalau nak letak sayur macam lobak ke, silakan.  lepas tu masukkan bancuhan tepung jagung.

Biar hingga kuah jadi pekat. Kalau nak masukkan apa-apa lagi sayur lembut macam baby tomato ke, masukkan time ni.

Kacau-kacau biar sebati semua bahan. Lepas tu dah boleh tutup api dah dah siap pun.



Takda susah ngat pun kan.. Saya rasa, masakan ni jadi macam payah sebab kalau kita tengok resepi dia, mesti macam panjang gila dan banyak bahan. Kita rasa macam sangat renyah dan leceh. Sebenarnya kebanyakannya bahan dia memang banyak, tapi simple ja cara dia. Banyak bahan dia adalah bahan asas yang digunakan dalam pelbagai masakan. Guna bahan asas yang sama.

Selamat mencuba.
Sekian. senang je

No comments:

Post a Comment