Friday, July 18, 2014

Tudungku terbalik!

Assalamualaikum.


Ada satu hari tu kan, saya ada latihan drama. Ketika latihan saya pakai tudung berwarna hitam. Ia tudung khas yang dipakai untuk latihan drama pada hari itu. Lepas habis latihan, dengan semangat berkobar-kobarnya saya pun bergegas tukar tudung dengan tudung lain berwarna hijau tua.

Saya bersiap dengan laju sebab waktu tu sedang 'dirasuk' semangat mak2 arab nak try buat nasi mandy (nasi arab) untuk makan tengah hari. Hari Jumaat giliran saya memasak di rumah sewa. Jam dah hampir 12 tengahhari.

Kemudian saya dengan sepantas mungkin bergeraklah ke Giant Seksyen 18 untuk mendapatkan barang-barang nak masak. Sambil berlalu pergi, saya melambai-lambai kawan2 lain yang masih lagi sedang berlatih dengan gembiranya.

Saya tahu saya perlu pantas dan efisien!

Waktu itu di Giant belum pun ramai orang.

Jadi turun sahaja di Giant dan bayar tiket untuk parking saya mula mencari barang yang nak dibeli.

Saya bergerak dengan laju, dan saya perasan ada 2, 3 orang pandang2 ke arah saya. Saya pedulikan. Mungkin mereka hairan kenapalah makcik sorang ni laju bebenor jalannya.

Ayam, lemon, cili hijau, biji ketumbar, tomato, cili padi. Yeah, hampir semua barang sudah ada!


Cuma rempah kabsah yang istimewa tu sahaja belum ada lgi. Memang boleh buat sendiri, tapi idok le rajin.

Jadi saya pun mencongak-congak kedai mana lagi yang mungkin ada jual rempah tersebut. Selepas membayar, saya bergerak ke satu kedai di Seksyen 15. Kedai ni banyak jual barang2 dari timur tengah. Saya rasa kebarangkalian rempah tersebut ada di situ agak tinggi.

Saya pun pergi ke kedai tersebut dan masuk ke dalam.

Sambil menonong masuk, saya senyum kepada adik yang sedang jaga kaunter. Kemudian saya terus ke belakang mencari kalau2 rempah tersebut ada di sana.

Namun hampa. Yang ada hanyalah rempah ratus biasa sahaja. Untuk tidak mengecewakan diri sendiri dengan datang ke kedai dan tidak memebli apa2 dan sebab takut disyaki mencuri oleh adik kaunter. (biasalah kalau masuk kedai runcit yang banyak barang kecil2 dan keluar tanpa beli apa2, biasanya akan dipandang 'slack'..wuwuu)

Jdi saya pun belilah sepeket serbuk jintan manis. Dan jua sebatang coklat buatan muslim.Almaklumlah, cadbury dah was2 dah.

Saya pun lagi sekali senyum pada adik kaunter

"Dik, kira".

Adik kaunter berwajah slumber sambil membalas

"Akak, akak ni pakai tudung terbalik eh?"

Akak sudah malu tahap sembilan sambil melihat tudung dengan penuh spontan!

"Eh, ha'ah lah. Terima kasih lah ye bagitau.."

Mujurlah saya beli dua barang sahaja dan proses pembayaran dapat dilakukan secepat mungkin.

Malunyaaa.

Cuba bayangkan, tudung labuh bulat, apabila ianya dipakai secara terbalik maka AMAT jelas 'keterbalikannya' itu.

Apatah lagi saya memang tak iron yang bahagian sebelah dalam tu, jadi rupanya saya sudah ke Giant dan ke kedai tersebut dengan memakai tudung yang terbalik, di mana sebelah pendeknya di luar, dengan kedut seribu dan sebelah dalamnya(2nd) layer adalah lebih panjanag berbanding sebelah luar.

Nak cakap tudung tu memang fesyen layer2 macam tudung sekarang pun tak mungkin dia percaya, kerana rupanya nyata yang teramat bahawa ianya dipakai secara terbalik.

Muahahaha.. Saya pun masuk kereta cepat2 dan tukar.

Macam manalah saya tak perasan? Ish3x.

Begitulah agaknya hidup kita jika tiada teguran dari orang sekeliling. Banyak lompong dan cela yang kita tak perasan pun, dan kita terus-terusan menelusuri kehidupan hari-hari dengan kesilapan tersebut dengan yakinnya kerana kita ingat kita sudah okay, padahal kita tidak.

Tapi saya bersyukur sangat adik tu tegur, sebab lepas itu saya meneruskan pencarian rempah tersebut di satu kedai lain yang ada lebih ramai orang.

Begitulah kita perlu sangat2 bersyukur dan berterima kasih jika ada yang sudi menegur dan menasihati kita.

Mungkin pada awalnya sebagai manusia biasa pelbagai perasaan bercampur baur tatkala mula menerima teguran tetapi inshaaALLAH akhirnya hati akan lapang menerimanya jika kita tahu pembetulan serta penambahbaikan yang dilakukan akan buat kita bertambah baik. (malu kott, adik tu tegoq. Tapi cover pura2 tak kesah sangat..haha).

Dan dalam kes ini, saya sangat mengakuinya. Memang malu dan segan juga ditegur, tetapi lebih lagi rasa berterima kasih sebab jika tidak sampai ke sudahlah saya ke sana ke mari pakai tudung terbalik yang sangat 'obvious' tu.

Kadang2 kita sendiri pun tak nampak koyak di baju sendiri, tapi orang lain menyedarinya, dan apabila dia menegur dia hanya inginkan kebaikan buat kita. Tidak lain dari itu. Maka bersyukurlah.

Terima kasih dik! Lain kali akak datang kedai adik lagi lah. Tapi akak akan pastikan tudung akak dipakai dengan baik dan cantik sekali. :D


Akhirnya saya jumpa rempah kabsah tersebut di "Mahnaz Food" :)


No comments:

Post a Comment