Monday, July 7, 2014

How is our attitude toward the Al-Quran?

Assalamualaikum.

Waahhhhhh, lamanya  tak mencoret-coret di sini. :D

Harini sudah masuk 9 Ramadhan 1435 Hijrah. Allahuakbar. Benarlah, masa berlalu begitu pantas. Alangkah rugi jika kita terus-terusan lalai.

Bagaikan baru semalam rasanya telinga ini mendengar pengumuman puasa di sebalik corong radio. (ayat lame memory lane.lol)

Baiklah, disebabkan kita ingin mengelakkan ketiduran yang melampau pada bulan puasa ini, serta mengelakkan kita daripada buat perkara yang tidak berfaedah  akak dibah ingin berkongsi sesuatu dengan semua.

Haritu saya pergi satu seminar Al-Quran. Tajuk dia 'Al-Quran Inspirasiku'. Excited lah rasa hatiku ini nak pergi, tapi pada hari terbabit ada pulak satu meeting yang lebih utama untuk dihadiri. Jadi dapatlah saya pergi untuk 2 jam sahaja. Apapun Alhamdulillah! Bersyukur sangat2, sebab dalam masa tak sampai dua jam itupun banyak sangat input yang diberikan.
Sebab saya rasa sangat2 bagus perkongsiannya, jadi saya nak share dengan korang semua. Moga ia menjadi ilmu yang bermanfaat. InshaaALLAH


1) Al-Quran should be internalized. Maksudnya Al-Quran memang benar-benar pelu dijadikan pegangan dan panduan dalam hidup.

Yes, kita memang tahu itu, Al-Quran petunjuk, Al-Quran panduan, etc..etc..

Tapi macam mana nak maknakan semua tu dalam hidup?
It's easier said than done, it's easier read than internalized.

Takleh nak rasa kadang-kadang,

Ada beberapa tips:

a) Baca Al-Quran dalam bentuk komunikasi. Berkomunikasi dengan Al-Quran. Rasai bahawa setiap ayat-ayatnya adalah berkaitan dengan kita.

Bagaimana nak rasa perkaitan tu?

Bila baca sesuatu ayat, fikirkan mengenai 2 perkara ini;

- Apa yang ALLAH ingin sampaikan pada saya melalui ayat ini? 

- Bagaimana ayat ini boleh membantu saya untuk improve diri, memberi panduan pada diri mengenai apa yang boleh/tak boleh buat, dan adakah apa-apa yang perlu saya ubah atau tambah dalam amalan saya (berpandukan ayat ini?).

Ni saya pun baru terfikir bila diberitahu haritu. Kadang-kadang ada antara ayat yang memang dirasa 'dekat'. Contohnya surah at-Talaaq, "barangsiapa yang bertaqwa ALLAH akan mengurniakan padanya jalan keluar," ataupun ayat dalam surah al-Insyirah "sesungguhnya bersama dengan kesusahan itu adanya kesenangan."

Ayat-ayat ini mudah untuk dirasakan relasi atau kedekatannya, sebab ia memang rapat dengan konteks kehidupan kita kan? Especially bila ditimpa kesusahan serta ujian.

Tapi bagaimana pula kita nak rasa kisah-kisah yang diceritakan dalam Al-Quran seperti kisah umat nabi Musa yang menyembah patung anak sapi, kisah Fir'aun, dan pelbagai kisah lain itu dekat dengan kita?

Jawapannya ialah:

Cari iktibarnya. Nah, itulah bahagian bimbingan untukmu.

Sentiasa cari "apa yang saya akan perolehi dari ayat ini untuk DIRI SAYA?"

In this case, please be 'selfish' (in another way lah kan).

2) Ketika membaca Al-Quran, cuba hadirkan hati bersama, Not merely baca sekadar hendak mencapai target, but enjoy the process itself.

Contoh kalau kita dalam usaha menghafaz AL-Quran. Memang target kita nak hafaz 30 juzu' contohnya, tapi target sebenarnya bukan nak hafaz 30 juzu' itu semata-mata, tapi manfaat yang kita peroleh, dalam pertambahan taqwa dan meningkatnya kedekatan kepada ALLAH sepanjang proses menghafaz itu sendiri. Jadilah ia satu proses yang sangat bermakna dan mempunya isi inshaaALLAH.


3) Persiapkan mental agar Al-Quran mudah dibaca sebagai kitab Hidayah

- Jangan 'berlagak pandai'. Open your heart. Sedia menerima seakan-akan sebuah bekas yang terbuka. Fikirkan bahwa banyak lagi yang kita belum tahu kerana ilmu itu terlalu luas. Banyak lagi yang perlu diterokai untuk peningkatan diri.

- Jangan ada barrier atau penghalang.

- Bacalah Al-Quran macam seorang yang sedang dalam keadaan sangat dahaga dan terjumpa sebekas air yang dingin dan menyelerakan (how would you react?) mesti kaw-kaw punya enthusiasm untuk mereguk segala isi kandungannya tu kan? There you are. Camtu lah kita kena bersemangat dan bersungguh nak mendalami isi Al-Quran.


4) Ingatlah bahawa ALLAH menurunkan AL-QURAN pada bulan Ramadhan, dan sekarang ini kita di bulan yang mulia tersebut. Subhanallah. Masa ini pasti akan berlalu, dan sekarang kita sedang berada di dalamnya, menikmati kemuliannya. Maka jomlah kita sama-sama memperbanyak baca AL-Quran.


Sekian sahaja. Moga bermanfaat.

Kadang-kadang rasa malu juga, banyak buku lain yang boleh habis dipelajari dan dihadam pembacaannya, tetapi Al-Quran yang merupakan kitab paling utama untuk dibaca, dipelajari, dihadam isi kandungannya ini kita masih berlengah.

Allahuakbar,

Jadikanlah AL-Quran sebagai kerinduan dalam hati kami.

Salam Ramadham Kareem.

Allahu Akram! :)


No comments:

Post a Comment