Monday, June 20, 2011

Aku minta Nokia C3, namun Blackberry yang kudapat..

Salam buat sahabat2 yang tercinta...

Mesti korang ingat saya dapat phone baru kan bila tengok tajuk tu kan..kan.kan..

Bukan sebenarnya..Saya masih setia dengan yang lama. Buat apa yang baru, sedangkan yang lama masih bertakhta di hati..ecececece..(beriya kan bunyinya..)
Yang sudah beberapa kali mencium lantai dan pernah sekali jalan tar, dan ter'slide' secara automatiknya. Hebat bukan?


Meh sini, hari ni kita bukan nak cakap pasal phone, namun kita ingin bicara soal syukur.


Ya, syukur!


Macam bosan tajuk syukur?


Takpe, kita buat ia jadi menarik!!!!



Kita mulakan dengan satu status di FB:



" Betullah kan, apa yang kita nak, tak semestinya kita dapat, and when it comes to me myself, I
rasa macam kecewa sangat,
macam hari tu, I minta papa I Acer yang warna silver tu, tapi dia
bagi I Macbook Apple lah pulak,
then waktu I punya birthday kelmarin, I mintak MP3 sebab yang lama I tu dah rosak, tapi boleh pulak papa I bagi iPod nano.
Ish.. tak pernah nak ikut apa yang I nak..
Lepas tu, hari tu phone I rosak, so I nak lah Nokia c3 yang baru time tu sebab I suka QWERTY keypad, tapi papa I bagi I blackberry pulak.
Lepas tu, I punya PVP rosak, so sebab I ni memang gila game, I mintaklah juga yang baru untuk ganti yang rosak tu..But, you know what.. papa I pergi bagi PSP pulak kat I..
And I baru dapat lesen P, so I request lah Viva, tapi mama and papa rupanya dah pakat2 belikan I Porsche pulak.
I sedih la macam ni, apa yang I nak, mostly tak dapat..
Papa I ni sayang ke tak dekat I sebenarnya??
Papa selalu tak penuhi keinginan I. Sometimes I rasa dunia macam tak adil.
Tapi nak buat macam mana, terima jelah, kan..hmm...:-("



T_T


Apa perasaan korang bila ada kawan2 korang yang bikin status macam ni kat FB??
Apa yang bermain di fikiran korang kalau ada kawan2 datang mengadu kat korang tentang hidupnya yang ada 'masalah' keinginan yang selalu tidak dipenuhi macam ni??


Apa yang akan berlegar di hati korang apabila terjumpa makhluk yang pesyen macam ni??
Mesti kita akan pelik, pelik dan pelik + menyampah kan?
Manakan tidak, dia macam tak bersyukur sangat2, kan?
Kepala lutut dia papa dia tak sayang kat dia.


Yelah, memanglah apa yang Papa dia bagi tu, tak sama dengan apa yang dia minta, tapi apa yang papa dia bagi tu, jelas trang tang tang much better then apa yang dia minta, request tu..

Nak banding BB dengan C3??
Nak banding PSP dengan PVP??
Nak banding iPod nano dengan MP3??

Hey, ikut nilaian dunia, tentulah yang pertama tu lagi berhaga dan baik. Lagi mau sedih ka??


So, apa masalahnya budak ni kan? Sakit jiwa apa?

Dah tu boleh sedih2, touching2 pulak, claim papa dia tak sayang dia.. tak adil.. etc..etc..

Korang pernah jumpa tak orang dok buat perangai macam ni?



Pernah??



Saya pernah.




Banyak kali.




Dan kadang-kadang saya pun buat perangai yang sama..




Sebab bila Allah dah bagi sesuatu yang tentu-tentunya yang terbaik buat saya, kadang-kadang terbit perasaan untuk menidakkan atau lebih tepat lagi kurengg suka dengan apa yang Allah dah takdir tu. Padahal, DIA tahu yang terbaik.. dan apa yang Dia bagi tu, sudah terkandung hikmah yang banyak, itupun kalau kita berfikir sedalamnya untuk menggali hikmah tersebut.


Sama ah dengan kes budak mental yang tak puas hati dengan papa dia tu.


Disebabkan material2 yang disenaraikan tu adalah berbentuk keduniaan, dan kita boleh nampak dengan jelas ikut logik akal mana yang lebih berharga, so kita tahu sangat-sangat yang budak tu sangat beruntung sebenarnya walaupun papa dia tak dapat apa yang dia minta, sebab apa yang papa dan mama dia provide tu jaaauuuhhhh lebih baik dan berharga (Ikut nilai dunia lah..)

Tapi bagi pihak budak tu, dia still rasa tak syok dan susah nak terima apabila keinginan dia tak dipenuhi. Ini bukan beri betis nak peha, ini sudah beri peha, tak mahu, nak jugak mintak betis tak sudah2.....Faham tak?



Sama lah macam kita ni manusia, inshaAllah, apa yang Allah bagi tu memang yang dah terbaik buat kita, tapi disebabkan kita ni masih ada sifat sombong, perasan bagus dan tak bersangka baik dengan Allah, itulah.. jadi macam budak yang kat atas tu.

Kita kadang-kadang tak berpuas hati dengan apa yang Allah kurniakan.


"Kenapalah aku ni tak berapa nak cun, cantik, langsing, comel, kulit putih bersih bebas cela macam si yana Gaga (bukan nama sebenar) tu..hmm..."(sambil belek2 wajah di cermin)

Mungkin kita pernah terfikir macam ni..

Kenapalah kita tak macam tu..kenapalah kita tak macam ni...


Pernah tak kita terfikir, mungkin kalau kita ni cantik cun melecun atau kacak bergaya bermuka jambu, kita tak cukup kuat untuk menghaadapi godaan para jejaka dan gadis?

Mungkin kalau kita berwajah 'market' bak kata orang, kita akan selalu diusha-usha dan mula-mula mungkinlah kita boleh menepis godaan-godaan tersebut, tapi lama-lama? Kalau dah makin ramai? Yakin ke kita mampu nak melawan semua tu? Allah tahu segalanya, Allah tahu takat mana kemampuan hambanya, maka bersyukurlah kita. Mungkin dengan wajah yang sedang-sedang macam ni, Allah sedang memelihara kita daripada menjadi tatapan mata2 laser miang di luar sana. Mungkin dengan wajah yang sedang-sedang begini, Allah menjaga ketenteraman hati kita agar tidak terkocak dengan mana2 lelaki atau perempuan yang ingin hadir menghulurkan 'kasih sayang' plastik berdasarkan rupa semata-mata.

Alhamdulillah, bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan.
Lagipun, kan beauty is in the eye of the beholder?? Pedulik apa orang cakap muka kita macam cekodok sekalipun..


Lagi satu, mungkin kita pernah berhadapan dengan situasi macam ni:

"Kan bagus kalau aku kaya macam dia.. Mintak je apa pun, semua daddy dia bagi. Nak kereta dapat.. Latest phone semua dia sapu dulu. Melancong dah berapa kali dah tu, tak terkira banyaknya. Aku ni..naik kapal terbang pun tak pernah.. isk..isk..isk.."

Jadi? Yakin ke kalau kita kaya atau lebih berharta sikit, kita akan mampu untuk terus tunduk dalam tawadhu' kepada Allah, yakin ke kita ni dah cukup kebal untuk menahan hati daripada rasa riak, dan takabbur setiap kali ada yang terlopong mata melihat stuff kita yang branded, dan banglo yang megah berdiri?

Mungkin dengan menjadikan kita hidup dalam sederhana, Allah memelihara kita dari segala rasa yang tidak sepatutnya itu. Kita tidak akan berbangga dengan apa yang kita tidak punya, dan inshaAllah hati kita akan lebih tenang dan tenteram dengan hidup yang tidak bermegah-megah. Bersyukur dengan apa yang kita ada. Itu perlu. Sangat perlu.

Bersyukur dalam erti kata yang sebenarnya, bukan sekadar "bersyukur jelah..", namun dalam hati masih terselit kekesalan dan kekecewaan, juga rasa dengki yang membara-bara terhadap mereka yang Allah kurniakan harta dunia yang lebih sedikit.



Senang cakap, namun sangat susah nak buat..

InshaAllah, sentiasa bersangka baik dengan Allah, apa yang DIA kurniakan, itulah yang terbaik buat kita.

Namun, jangan pula disalah tafsir. Bukanlah bermakna kita perlu berserah bulat2 tanpa usaha untuk menjadi lebih baik dengan alasan bersyukurlah dengan apa yang ada..

Berusahalah untuk menjadi orang kaya yang bertaqwa seperti para sahabat Rasulullah, tidak salah pun begitu.

Berusahalah menjaga diri mencantikkan wajah untuk tatapan suami tercinta, lagilah tidak salah, dan bukan juga dalam kategori tidak bersyukur.

Namun niatnya haruslah jelas, matlamatnya satu, iaitu Allah.

Keredhaan Allah, itu yang kita dambakan..

Oh ya, buat si cantik dan si kaya, jangan pula bersedih hati..
Jadilah si cantik yang bersyukur, dan si kaya yang bersyukur..(^_^)

Ingatlah, semua yang Allah kurniakan, hanyalah pinjaman semata-mata. Sampai masa, segala-galanya harus dikembalikan..

Wallahu'alam...

5 comments:

  1. Content yang bagus dan contoh yang perfect!!

    macam nak hantuk2 je kulit putih bersih bebas cela (bukan contoh sebenar) ni..hmm..."(sambil belek2 wajah di cermin)

    hahahaa. dalam masa yang sama, saya dapat rasakan kerinduan yang membuak2 awak terhadap saya kann. jangan berlasying, dh terkantoi. hik hik hik. *jgn lupa mkn ubat eh* :)

    ReplyDelete
  2. yana gaga~ hek eleh..perasan! :p

    wana~ :-)..manisnya senyuman kamu..

    ReplyDelete
  3. bagusnya cara penyampaian anda. saya amat kagum.

    * oppps. terskema pulak tulisan di sini. hehe

    salam rejab diboo. miss you. :)

    ReplyDelete
  4. uikss..cik kim dah terrrskema!!!

    haza min fadli rabbi..semua ni dari Allah lah dear:-)

    Salam sya'ban on the way (tak mau kalah) hehe..miss u jugaklah sayang..:-)

    Jom puasa sunat!!!

    ReplyDelete